Windenergie op land is duurder dan op zee

De kosten voor de overheid van windenergie op land zijn de kosten van de SDE+ subsidieregeling. De subsidie bestaat uit het verschil tussen de geschatte productiekosten van windenergie, die afhankelijk zijn van de windsnelheid, en de kosten van fossiele energie.

De kosten voor de overheid van windenergie op zee zijn de kosten van de SDE+ subsidieregeling en de kosten van het netwerk, dat wordt beheerd door TenneT. De subsidie bestaat uit het verschil tussen de aanbestedingsprijs van de laagste bieder en de kosten van fossiele energie. De kosten van Tennet zijn bekendgemaakt door minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer medio 2016.

De tabel hieronder laat zien wat die kosten zijn per kWh (kiloWattuur) geproduceerde stroom en de meerkosten van windenergie op land t.o.v. windenergie op zee.

De landkaart hieronder laat zien hoe de kosten van windenergie op land zich verhouden tot de kosten van windenergie op zee. Behalve in het rode gebied is windenergie op land dus duurder dan op zee. In het blauwe gebied is windenergie op land zelfs 39 procent duurder dan op zee!


Deel deze pagina:   
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail